vineri, 14 mai 2010

Exista amnezie ca in filmele de la Hollywood?

Amnezia e un subiect des abordat in filme, chiar in cele bune. Ea e folosita ca pretext pentru a intoarce lucrurile la 180 de grade. Si ca sa intelegeti mai bine despre ce vorbesc, vizionati The shutter island, The Bourne Identity, 50 First Dates, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Spellbound.

Surpriza! Amnezia medicala e mult diferita de cea vazuta de noi in filme. Doctorii o definesc ca fiind o incapacitatea de a aduce informatia sau de a o plasa intr-un anumit context. Sunt extrem de putine cazurile in care amnezia sterge toate amintirile, nu mai stii cine esti si de unde vii. Nimeni dintre cei care sufera de amnezie nu isi va petrece intreaga viata nestiind nimic despre sine :) Pierderile de memorie sunt pe termen scurt, de obicei. Deci sigur iti vei aminti ca pe mama o cheama Maria si nu Carmen sau ca ai 25 de ani!

Cateva tipuri de amnezie:

  • amnezia anterograda  - nu poti sa-ti amintesti evenimentele recente, in urma unei traume, in timp ce reamintirea evenimentelor din trecutul indepartat nu este afectata.
  • amnezia retrograda (amnezie de conservare) - se refera la stergerea amintirilor anterioare unei traume, in timp ce fixarea amintirilor noi este posibila. Bolnavii de Alzheimer au acest tip de amnezie.
  • amnezia emotionala – consta in pierderea memoriei pe perioade scurte de timp, pierdere cauzata de socuri emotionale cum ar fi un accident de masina sau un viol
  • amnezia lacunara – cred ca o mai patim fiecare dintre noi, este acea amnezie care se manifesta prin incapacitatea de a-ti aduce aminte un anumit termen sau expresie

Din lipsa de ceva potrivit acestui post, te invit sa asculti asta


Asculta mai multe audio Muzica

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu