joi, 13 mai 2010

De ce se invarte patul dupa o noapte (lunga) la bar?

Nimic nu e mai rau decat momentul in care aterizezi in pat, dupa cine stie cate shoturi, pahare, sticle baute. Patul incepe sa se invarta. Totul era perfect pana atunci - ti se parea ca poti merge chiar drept! Dar deodata ceva incepe sa fie rau...mai rau...foarte rau. Iar daca incerci sa-ti explici de ce ti se intampla raul, sigur el va deveni tot mai RAU. Cati de "rau" in doua fraze :))mda.

Treaba e ca suntem dotati cu o chestie numita sistem vestibular. Si chestia asta se afla in ureche, cica in aia interna. O gramada de canale si mici "incaperi" sunt responsabile cu echilibrul nostru. De aici vine si ..."dezechilibrul". Camerutele sunt umplute cu lichid, fiecare compus din alte substante distincte. In mod normal, urechea dreapta transmite semnale catre creier in acelasi timp cu cea dreapta si totul e perfect.

Treaba se complica odata cu alcoolul din sange care modifica si compozitia lichidelor din sistemul vestibular. Asa ca, ele fiind dereglate, vor trimite impulsuri gresite si nesimetrice catre creier si voila! Ai ametit! Ameteala asta e similara cu vertigo .


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu